Magazyn OPIEKUN

Na jesieni 2017 w kioskach ukazał się pierwszy numer „Opiekuna” – kwartalnika skierowanego do osób, które na stałe opiekują się bliskimi – rodzicami, chorującym współmałżonkiem lub przyjaciółmi. Można znaleźć w nim  m.in. rozmowę z Ewą Błaszczyk, współtwórczynią fundacji „Akogo?” oraz z Jerzym Owsiakiem, twórcą Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

W numerze znajdują się także porady, jak zająć się osobą wyłącznie leżącą, m.in. jak urządzić pokój, jak wybrać łóżko rehabilitacyjne, jak zapobiegać odleżynom oraz teksty z zakresu żywienia i psychologii. Wydawnictwo Agora wzmocniło nasze działania i przekazało nam większa ilość magazynów. Serdecznie dziękujemy w imieniu uczestników projektu deMemo. W kioskach możecie też nabyć już drugi numer, a w nim wywiad z Anną Dymną”Trzeba zakochać się w życiu”, osobą pełną inspiracji w pomaganiu innym. Znajdziecie tam również kontakty do organizacji wspierających seniorów, także do naszej fundacji. Polecamy tez partnera magazynu Damy radę, który organizuje między innymi szkolenia i warsztaty dla osób opiekujących się chorymi niesamodzielnymi, leżącymi.