Program Wolontariatu

W ramach Programu Wolontariatu projektu deMemo zapraszamy na spotkanie 24.07.2019 r. godz. 17.00 Klub Międzypokoleniowy Fundacji Wsparcie ul. Kościuszkowców 80, suterena, Stres-zjawisko i jego konsekwencje” warsztaty dla opiekunów (wolontariuszy) osób z demencją. Spotkanie poprowadzi Aneta Jesionek Khadka – pedagog. Zapisy: email: fundacjawsparcie@os.pl, tel: 793 413 489. Więcej informacji o Programie Wolontariatu znajdziecie tutaj.

Celem warsztatu było zwrócenie uwagi na długotrwały stres z jakim spotyka się opiekun osoby niesamodzielnej. Długotrwały stres, ograniczony kontakt z bliskimi i brak możliwości rozładowania napięcia prowadzą często do wyczerpania, którego nie warto lekceważyć. Badania pokazują, że tzw. zespół stresu opiekuna dotyka coraz większej liczby osób sprawujących opiekę nad chorymi lub niepełnosprawnymi. Jakie są konsekwencje stresu i jak go rozładować?

1. Definicja stresu.

2. Stres a wypalenie.