Program Wolontariatu

W ramach Programu Wolontariatu projektu deMemo zapraszamy na spotkanie 26.06.2019 r. godz. 17.00 Klub Międzypokoleniowy Fundacji Wsparcie ul. Kościuszkowców 80, suterena, Asertywność jak budować granice” warsztaty dla opiekunów (wolontariuszy) osób z demencją. Spotkanie poprowadzi Aneta Jesionek Khadka – pedagog. Zapisy: email: fundacjawsparcie@os.pl, tel: 793 413 489. Więcej informacji o Programie Wolontariatu znajdziecie tutaj.

Według Wikipedii Asertywność to termin oznaczający posiadanie i wyrażanie własnego zdania oraz bezpośrednie wyrażanie emocji i postaw w granicach nienaruszających praw i psychicznego terytorium innych osób oraz własnych, bez zachowań agresywnych, a także obrona własnych praw w sytuacjach społecznych. Jest to umiejętność nabyta.

Celem warsztatu było wsparcie opiekunów poprzez naukę bycia asertywnym i sposoby zastosowania asertywności w zyciu codziennym

Bycie asertywnym to wiedzieć, że mamy prawo do:

1. Prosić o to, czego chcę, lecz nie wymagać tego.

2. Mieć i wyrażać swoje zdanie.

3. Podejmować decyzję i ponosić ich skutki.

4. Nie wiedzieć, nie znać, nie rozumieć.

5. Do swojej prywatności.

6. Decydować, czy chcę sieę angażować w problemy innych ludzi.

7. Zmieniać się i korzystać ze swoich praw.

8. Popełniać błędy.

9. Zmieniać zdanie.

10. Odnosić sukcesy.

11. Żyć swoim życiem i decydować się na to, co i kogo do niego zapraszam.

12. Pozwalać sobie na robienie rzeczy, na które mam ochotę.