Program Wolontariatu

W ramach Programu Wolontariatu projektu deMemo zapraszamy na spotkanie 27.02.2019 r. godz. 17.00 Klub Międzypokoleniowy Fundacji Wsparcie ul. Kościuszkowców 80, suterena„Formy pracy z pacjentem i jego otoczeniem” warsztaty dla opiekunów (wolontariuszy) osób z demencją. Spotkanie poprowadzi Aneta Jesionek Khadka – pedagog. Zapisy: email: fundacjawsparcie@os.pl, tel: 793 413 489. Więcej informacji o Programie Wolontariatu znajdziecie tutaj.

Celem warsztatu było zapoznanie uczestników z najważniejszymi obszarami wsparcia osoby chorej na demencje w jej codziennym funkcjonowaniu w domu i najbliższym otoczeniu. W jaki sposób przygotować przestrzeń aby pacjent dementywny mógł funkcjonować bezpiecznie, jak pracować z otoczeniem by było przyjazne choremu.

1. Rozpoznanie objawów.

2. Rozpoznanie otoczenia.

3. Nazywanie przedmiotów

4. Trening orientacji przestrzennej.

5. Trening pamięci.

6. Utrzymanie aktywności osoby z demencja.

7. Jak zadbać o bezpieczeństwo swoje i bliskich.

Aby zrozumieć chorego i przygotować otoczenie należy przede wszystkim zrozumieć, że nasz podopieczny zupełnie inaczej postrzega wszystko niż my.