Ćwiczenia pamięci

5 lutego godz. 15.00-17.00 warsztaty „Ćwiczenia pamięci”. Z wiekiem starzeje się nie tylko ciało ale i nasz mózg. Podobnie, jak ćwiczenia fizyczne przedłużają sprawność i siłę mięśni, treningi umysłowe pomagają utrzymać prawidłowe, efektywne funkcjonowanie mózgu. Nawet krótkie, ale codzienne grupowe ćwiczenia spowalniają zmiany w psychice i poprawiają pamięć seniorów.

Ćwiczenia w naszym klubie rozpoczęliśmy od zgadywanki Państwa, miasta, rzecz…… . Powstała burza mózgu, która przerodziła się w mocne ożywienie i zabawę. Druga godzina spotkania to spotkanie z psychologiem i proste ćwiczenia pamięci.

A całe spotkanie usmaczniło ciasto p. Eli, bo od dziś rozpoczęliśmy zbieranie przepisów ulubionych dań uczestników naszych spotkań. Wszystkie potrawy będą degustowane, fotografowane a przepisy zapisywane. Na koniec roku planujemy wydanie broszurki Gotuj z Fundacja Wsparcie.