Program Wolontariatu

W ramach Programu Wolontariatu projektu deMemo zapraszamy na spotkanie 23.01.2019 r. godz. 17.00 Klub Międzypokoleniowy Fundacji Wsparcie ul. Kościuszkowców 80, suterena„Demencja – charakterystyka problemu” warsztaty dla opiekunów (wolontariuszy) osób z demencją. Spotkanie poprowadzi Aneta Jesionek Khadka – pedagog. Zapisy: email: fundacjawsparcie@os.pl, tel:793 413 489. Więcej informacji i Programie Wolontariatu znajdziecie tutaj.

Aby pomagać trzeba znać problem z jakim przyjdzie nam się zmierzyć, dlatego tegoroczne warsztaty dla wolontariuszy i osób zainteresowanych wsparciem w demencji rozpoczęliśmy od skrótowego przedstawienia specyfiki choroby Alzheimera i innych zespołów otępiennych.

Celem warsztatu było zapoznanie uczestników z najważniejszymi informacjami dotyczącym demencji, sposobami różnicowania demencji od innych chorób oraz rozróżnienie oznak otępienia od starości. Wskazanie uczestnikom objawów demencji i ich wpływu na funkcjonowanie chorego co może być podstawą do właściwego rozumienia podopiecznego, a także czynnikiem wspierającym w procesie wsparcia i opieki.

1. Wprowadzenie i integracja

2. Definicja choroby

3. Demencja a starość – cechy wspólne i różnice.

4. Przyczyny demencji.

5. Objawy demencji.

6. Demencja a inne problemy zdrowotne.

7. Funkcjonowanie osób chorych.

8. Leczenie demencji:

• Leczenie farmakologiczne

• Leczenie poza farmakologiczne

• Dieta i zdrowy/aktywny styl życia.