Program Wolontariatu

W ramach Programu Wolontariatu projektu deMemo zapraszamy na spotkanie 28.11.2018 r. godz. 17.00 Centrum Rehabilitacji Crwawer ul. Begonii 7„Postępowanie fizjoterapeutyczne w drugim etapie choroby Alzheimera i innych zespołach otepiennych” warsztaty dla opiekunów (wolontariuszy) osób z demencją. Spotkanie poprowadzi mgr fizjoterapii Justyna Piszczek. Zapisy.

Na zajęcia wolontariusze zostali zaproszeni do Centrum Rehabilitacji Crwawer ul. Begonii 7. Pani Justyna Piszczek mgr fizjoterapii opowiedziała na co zwrócić szczególną uwagę i jak zachęcić osobę z demencją do ćwiczeń. Pokazywane ćwiczenia były przez wszystkich przetestowane. Prowadzona rehabilitacja ma na celu utrzymanie jak najlepszej kondycji fizycznej, a także redukcję zaburzeń psychopatologicznych i behawioralnych, prowadzące do poprawy nastroju, zmniejszenia agresji i drażliwości oraz redukcji zaburzeń snu. Ćwiczenia fizyczne poza stymulacją aparatu ruchu, wpływają równie korzystnie na układ krążenia. W trakcie ćwiczeń dochodzi do pobudzenia krążenia mózgowego, obniżenia poziomu glikemii (stężenie glukozy we krwi), a także zwiększonego wydzielania wewnątrz mózgowych endorfin (poprawa nastroju).