Woda źródłem życia

Woda źródłem życia to pogadanka, która odbyła się w Klubie Międzypokoleniowym Fundacji Wsparcie 30.10.2018 o godz. 15.00

Jednym z problemów, jakie u seniora mogą być dość poważne, jest odwodnienie.

• Czym charakteryzuje się odwodnienie i jak rozpoznać jego objawy?

• Co może być przyczyną odwodnienia?

• Jak zapobiegać odwodnieniu u osób starszych?

• Jaka jest warszawska kranówka?

O tym wszystkim rozmawialiśmy na spotkaniu. Dowiedzieliśmy się również kiedy woda jest „żywa” a kiedy „martwa”. Co zrobić aby „wodę ożywić”. Jaka jest najlepsza woda i co z plastikowymi butelkami. A co z woda oligoceńską?

Pamiętajmy: osoby dorosłe powinny  picie dziennie minimum 2 litry wody (bez alkoholu, kawy i herbaty).   Zapotrzebowanie na wodę w zależności od masy ciała można określić za pomocą wzoru: 1,5 l + 0,05 l na każdy kg masy ciała powyżej 20 kg, co dla osoby ważącej około 60 kg daje 3,5 l, a o masie 70 kg – 4 litry. Tak zwana podtrzymująca ilość wody niezbędna dla człowieka o masie ciała ok. 60 kg to 2,3 l, a o masie 70 kg – 2,5 l.

Na spotkaniu delektowaliśmy się jak zwykle ciastkami z cukierni Grzybki i popijaliśmy zdrową cynamonową wodą.