Wsparcie dla p. Marii

Potrzebne wsparcie dla p. Marii

W ramach projektu „Nie jesteś sam” pomagamy takim osobom jak p. Maria. Brak wiedzy na temat możliwości korzystania z pomocy spowodował, że p. Maria ( lat 75) od 2 lat nie chodzi. Dochód Jej nie przekracza 1000 zł, dlatego pomaga jej opieka społeczna. Ale wciąż brakuje na artykuły higieniczne itp. Brak dostępu do stałej rehabilitacji oraz specjalistów pogarsza Jej stan zdrowia. Pani Maria jest sympatyczną, otwartą osobą. Cały dzień siedzi na łóżku, w maleńkim pokoiku. Jej jedynym marzeniem jest przejść parę kroków do toalety. Więcej „Wsparcie dla p. Marii”

Wypożyczalnia

Darmowa Wypożyczalnia Sprzętu rehabilitacyjnego i wspomagającego.

Nasza wypożyczalnia ma na celu udostępnianie nieodpłatne sprzętu osobom w nagłej potrzebie, których nie stać na zakup drogiego sprzętu rehabilitacyjnego i wspomagającego.

Jeżeli jesteście Państwo w posiadaniu sprzętu rehabilitacyjnego lub wspomagającego, z którego nie korzystacie i chcieliby Państwo przekazać go naszej wypożyczalni, prosimy o kontakt.

Przekazywany sprzęt musi być w stanie bardzo dobrym, umożliwiającym dalsze korzystanie z niego.

Więcej „Wypożyczalnia”

Usługi opiekuńcze

W ramach działalności gospodarczej świadczymy usługi opiekuńcze.

Aby usługi opiekuńcze były świadczone w odpowiedni sposób, trzeba najpierw poznać środowisko.
Dlatego członkowie zarządu fundacji sami odwiedzają klientów. Pomaga to również w doborze odpowiedniej opiekunki. Na pierwszym spotkaniu ustalany jest sposób świadczenia usług.
Usługi opiekuńcze są świadczone przez doświadczony i sprawdzony personel. Więcej „Usługi opiekuńcze”

Odwiedziny we wsi Sadoleś

W otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego, w urokliwej wsi Sadoleś jedynie 75 km od Warszawy stoi Dom Opieki Itamed. Dom ten prowadzi p. Edyta Dąbrowska, przesympatyczna osoba pełna wiary w ludzi i chęci niesienia pomocy innym. Jej marzeniem jest, aby wszyscy czuli się tu jak u siebie w domu. Już przy wejściu powitał nas zapach czystości i pieczonego ciasta. Właścicielka oprowadziła nas po terenie. Wszędzie czyściutko, zadbano o wszystkie wygody związane z problemami wieku senioralnego. Mieszkańcy domu zajęci w świetlicy na zorganizowanych zajęciach. Bardzo dobrze wyrażali się na temat personelu i właścicielki. Dom posiada bardzo dobry sprzęt rehabilitacyjny i rehabilitantów. Itamed funkcjonuje od marca 2015r, i choć jego świeżość sprawia wrażenie pewnej sztywności, możemy zaręczyć że personel przełamuje te odczucia.  Wierzymy, że dom i klimat tworzą ludzie i ich życie. Z czasem jak będzie przybywać domowników, ten dom będzie tworzyć historię.  My możemy powiedzieć o swoich pozytywnych odczuciach i polecić wszystkim ten Dom. Polecamy także z pełną odpowiedzialnością turnusy rehabilitacyjne, dla osób po udarach ipt. Więcej na stronie:  www.itamed.pl Więcej „Odwiedziny we wsi Sadoleś”

Spotkanie w Klubie Fundacji Kreatywne Popołudnia 19.11.2015

I znów gościliśmy w klubiku na Mokotowie. Poruszany temat to gdzie zwrócić się i do kogo w czasie choroby współmałżonka, bliskiej osoby bądź nas samych. Pani Monika Szczepańska pracownik socjalny jednego z warszawskich szpitali przybliżyła ten temat. Mówiła jakie mamy prawa i czego możemy oczekiwać.

20151119_173440