Seniorze, obudź swoje zainteresowania

Seniorze obudź swoje zainteresowania. Program skierowany do osób niesamodzielnych, które ze względu na wiek, schorzenia bądź bariery architektoniczne zostały zamknięte w czterech ścianach swoich domów.

Projekt polega na tworzeniu grup osób o podobnych zainteresowanych. Zainteresowania takie jak: czytanie-dyskusja na temat przeczytanych książek, malowanie, szydełkowanie, haftowanie, dzierganie i wiele innych w zależności od potrzeb. Spotkania odbywają się w mieszkaniu osoby niesamodzielnej, do której z naszą pomocą docierają raz w tygodniu współtowarzysze. Więcej „Seniorze, obudź swoje zainteresowania”

Opowieści naszych Dziadków

Opowieści naszych dziadków. Osoby starsze lubią wracać do przeszłości, do miejsc, ludzi, sytuacji, które przypominają im młodość. Bardzo często pamiętają to co było kiedyś a nie pamiętają tego co było wczoraj. Mają bardzo dużo wiadomości z historii, ale też opowiadają ciekawe historie ze swojego życia. Często młodzi ludzie nie zdają sobie sprawy jak było 40, 50 lat temu. W naszym projekcie chcemy odkrywać i zapisywać opowieści naszych dziadków. Młodzi wolontariusze będą nawiązywać kontakty z seniorami i zapisywać ich opowiadania, które będziemy publikować na naszych stronach. Więcej „Opowieści naszych Dziadków”

Nie jesteś sam – projekt opieki

Projekt opieki „Nie jesteś sam”prowadzenie poradnictwa, edukacji i organizacji opieki osób starszych i niesamodzielnych.

* Mając wieloletnie doświadczenie w koordynowaniu opieki nad osobami niesamodzielnymi stworzyliśmy projekt wsparcia rodzin i opiekunów.

*Trzeba przede wszystkim  poznać potrzeby i możliwości podopiecznego i jego rodziny.

* Koordynator projektu p. Agata Anusiewicz wraz z rodziną podopiecznego lub jego opiekunem ustala potrzeby i wdraża działania potrzebne do całokształtu pomocy.

* Spotykamy się zawsze w domu podopiecznego.

* Jeżeli potrzebujesz naszej pomocy dzwoń:

Prezes Fundacji Wsparcie : Agata Anusiewicz tel: 501 823 644 Więcej „Nie jesteś sam – projekt opieki”

PIK

Od 01.04.2016 działa

Punkt konsultacyjno-informacyjny dla osób i rodzin osób chorych na Alzheimera i inne zespoły otępienne”.

Punkt ma zadania:

-udzielenie porad opiekuńczo-pielęgnacyjnych,

-porad w zakresie organizacji czasu osoby chorej,

-porad w zakresie organizacji przestrzeni chorego,

-udzielanie informacji o źródłach pomocy.

Punkt czynny:    wtorek godz. 16-20.00, czwartek w godz.15-17.00

Biuro:                    ul. Kościuszkowców 80, suterena, wejście od lasku